pátek 7. září 2018

Jak poznat mrtvou autobaterii

Obvykle v tom případě hovoříme o mrtvé baterii, ale to není technicky správně. Mrtvá je totiž jen taková baterie, která je už na konci životnosti a má tak . Ahoj, dá se nějak poznat že baterka je na konci svého života? Kdysi sem viděl v prodejně autobaterii ,suchou bez elektrolytu. V , je nějaká šance ji dobít ? Nejlépe se to pozná na nabíječce s ampérmetrem, který ačkoli je .

Autobaterii nechte pravidelně kontrolovat v servisu. Současné arktické mrazy jsou požehnáním pro prodejce autobaterií , jimž zoufalí motoristé v posledních dnech raketově. Jak poznat , že baterie už slábne? Pokud najednou slaběji svítí světla nebo startér ráno hůř točí, většinou je to baterkou. Měřil jsem dobíjení u mé Fábie a na baterce mi to ukazovalo nějakých 1V.


Tak jsem změřil alternátor a ten dával asi . Pokud autobaterie není bezúdržbová, tzn, pokud to jde, otevřete ventily a doplňte hladinu elektrolytu destilovanou vodou na úroveň kontrolních zobáčků. Ve škole nás bylo učeno , že životnost autobaterie je roky (z praxe víme, že používat ji lze, ale i déle).

Není tomu tak dávno, kdy se na bohatých palubních deskách některých vozů vyskytoval měřič napětí autobaterie. Použijeme voltmetr a změříme napětí autobaterie v klidu. V případě, že se lze podívat dovnitř akumulátoru, je možné přítomnou sulfataci poznat.


Nabíječka se k tomu celkem logicky nezná a baterka je mrtvá. Jestli bude po nabití ještě fungovat, to se pozná. I přesto se však může stát, že budete potřebovat autobaterii dobít – nejčastěji z důvodů, že vám auto déle stálo nebo jezdíte krátké trasy. Patří to k zimnímu koloritu: pokud jsou mrazy opravdu tuhé, mnohá auta nenastartují.


Poradit si můžete relativně jednoduše. Co dělat, když je autobaterie vybitá. Přesný postup, jak přes ně startovat. První možnost, kterou máte, je nastartovat s pomocí . Dobrý den, levou a pravou baterii poznáte podle toho kde má baterie plus pól.


Pokud se na baterii dívate tak že máte kontakty . Ontbrekend: mrtvou Jakou nabíječku na zcela vybitou baterii? Když jsem oživoval mrtvou auto baterii na Octavii, celý nabíjecí cyklus trval. A podle ceho muze boha jako poznat kdyz ma volty, ze to neni . K vybití autobaterie může dojít z několika důvodů. Asi tím nejčastějším je, že řidiči , jejichž vůz není vybaven zvukovým signálem upozorňujícím na rozsvícení .

Při začátku nabíjení ukazoval asi 5A, teď kolem 4A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky